Voeding


Door te kijken wat voor je lichaam qua voedingsmiddelen goed verdraagzaam en
verteerbaar is kan je je lichaam helpen optimaal te functioneren. Ook kunnen we erachter komen of er allergieën aanwezig zijn en daar een plan van herstel voor opstellen.

Ik ben van mening dat veel aandoeningen, zoals bijvoorbeeld auto immuunziekte mede veroorzaakt worden door allergieën, ook wel gemaskeerde verslavingen genoemd.
We testen uit wat voor jouw lichaam goed is, daardoor kan het zijn dat  je lichaam beter herstelt en je ook nog, zo nodig afvalt, of bij de wens om aan te komen, aankomt.
Dit omdat we dan voor goed verteerbare en ondersteunende voeding hebben gekozen.

Bloedgroep

Om het juiste voedingsoverzicht voor je uit te zoeken gebruikt ik de informatie van je bloedgroep in combinatie met het uittesten voor de voor jou op dit moment verzwakkende voeding. Zo ontstaat er een persoonlijke voedingslijst die bijdraagt aan je herstel en/of verlies van gewicht. Uit ervaring blijkt dat met een persoonlijk voedingsadvies (waarbij o.a. rekening wordt gehouden met eventuele medische gegevens) een effectiever resultaat bereikt wordt dan met de standaard lijsten.

Mensen kunnen heel verschillend reageren op voeding. Dat komt doordat de stofwisseling bij ieder mens anders is. Zo zijn er voedingsmiddelen die voor mensen met een bepaald type stofwisseling heilzaam zijn en voor mensen met een ander type juist niet. Uit onderzoek is gebleken dat de bloedgroep iets zegt over het type stofwisseling dat men heeft. Zo is bijvoorbeeld vlees wel goed voor bloedgroep O, maar niet voor bloedgroep A. Het vermijden van voeding die niet bij de bloedgroep past heeft tot gevolg dat het immuunsysteem wordt versterkt. Men voelt zich energieker en minder snel moe; de stofwisseling verbetert, met gewichtsverlies als gevolg. Het bloedgroepdieet is ontwikkeld door de Amerikaanse natuurarts Peter D'Adamo. Volgens zijn inzichten bepaalt de bloedgroep welke voedingsmiddelen goed voor iemand zijn en welke juist niet. Een voedingsmiddel dat niet bij de bloedgroep past veroorzaakt een afweerreactie, die kan leiden tot diverse klachten variërend van koude handen en voeten, obstipatie, moeheid tot overgewicht en allergieën. Om de achtergrond van het bloedgroepdieet beter te kunnen begrijpen, eerst iets meer over het ontstaan van de bloedgroepen.

Het ontstaan van de bloedgroepen.
Er zijn vier bloedgroepen: O, A, B en AB. Positief of negatief is hierbij niet van belang. De ontwikkeling van de verschillende bloedgroepen staat in verbinding met de ontwikkelingsgeschiedenis van de mensheid. Het komt erop neer dat de mens zich moest aanpassen om te kunnen overleven. Dit heeft ervoor gezorgd dat het bloed, het spijsverteringssysteem en het immuunsysteem van de mens zich hebben aangepast aan de veranderende leefomstandigheden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is de oudste
bloedgroep:
Zijn voedsel
bestond
hoofdzakelijk uit
eiwit.

 

Hij verbouwde gewassen
en hield vee.
Dit vereiste een ander spijsverteringssysteem
waarmee granen en andere
verbouwde producten konden
worden verteerd.

 

Dit was een
steppenbewoner die
in een volledig agrarisch ingestelde
cultuur leefde.

 

Dit is de jongste en
meest zeldzame
bloedgroep. 

Anti-genen en antistoffen
Welke bloedgroep men heeft hangt af van een chemisch herkenningsteken. Dat chemisch herkenningsteken wordt antigen genoemd. Bloedgroep A heeft antigen A, bloedgroep B heeft antigen B, bloedgroep AB heeft antigen A en antigen B en bloedgroep 0 heeft geen antigenen. Het verschil tussen de antigenen is maar heel klein, namelijk een aminosuiker (een combinatie van een eiwit- en een suikermolecuul). Naast antigenen bevat het bloed ook aangeboren antistoffen tegen het bloedgroep antigen dat men zelf niet heeft. Iemand met bloedgroep B heeft dus een aangeboren antistof tegen bloedgroep A: anti A genoemd. Iemand met bloedgroep A heeft een aangeboren antistof tegen bloedgroep B: anti B. Iemand met bloedgroep O heeft anti A en anti B en iemand met bloedgroep AB heeft geen antistoffen.
Antistoffen hebben te maken met het afweersysteem. De belangrijkste taak van het afweersysteem is ongewenste indringers buiten de deur te houden. Antistoffen hechten zich aan deze indringers waardoor een samenklontering optreedt, ook wel agglutinatie genoemd. Hierdoor kan de indringer gemakkelijker worden opgeruimd.

Wat heeft voeding met de bloedgroep te maken?
In voedingsmiddelen kunnen bestanddelen (lectines) zitten die graag een verbinding aangaan met aminosuikers. Ze werken als een soort superlijm die nodig is voor tal van processen in het lichaam. Het merendeel van de lectines wordt door het lichaam probleemloos verwerkt. Vijf procent echter reageert met de aminosuikers (antigenen) die de bloedgroep bepalen…met agglutinatie als gevolg. Hierdoor kunnen vitale lichaamssystemen in de problemen komen. Lectines in tomaat bijvoorbeeld reageren met antigen A en antigen B. Hierdoor kan alleen bloedgroep O, dat geen antigenen bevat, goed overweg met tomaat. Ook kunnen sommige voedingsmiddelen aminosuikers bevatten die erg veel lijken op een niet-eigen bloedgroepantigen. In dat geval kan een reactie volgen met de eigen antistoffen in het bloed… met eveneens agglutinatie als gevolg. Melk bevat bijvoorbeeld aminosuikers die lijken op het aminosuiker dat bij het antigen van bloedgroep B hoort. Als iemand met bloedgroep A of O melk drinkt, zal zijn antistof B onmiddellijk een afweerreactie uitvoeren. Als men nu voeding gebruikt die één van de twee afweerreacties oproept, kunnen verschillende klachten ontstaan. Welke klachten ontstaan is afhankelijk van de plaats waar de reactie optreedt. Doet een dergelijke reactie zich bijvoorbeeld voor in het maagdarmkanaal, dan treden er verschijnselen op die lijken op voedselallergie.


Het bloedgroepdieet
De basis van het bloedgroepdieet is simpel: probeer voedingsmiddelen te mijden die reageren met de bloedgroep. Er is geen "slecht" voedsel of "goed" voedsel, maar er is voedsel dat niet zo goed of juist wel heel goed bij een bepaalde bloedgroep past. Er zijn ook voedingsmiddelen die neutraal zijn. Het vermijden van voeding die afweerreacties oproept heeft tot gevolg dat het immuunsysteem wordt versterkt. Men voelt zich energieker en minder snel moe; de stofwisseling verbetert met gewichtsverlies als gevolg. Op deze website kan ik niet gedetailleerd aangeven welke voedingsmiddelen per bloedgroep wel of juist niet gegeten kunnen worden. Daarvoor kunt u beter een afspraak bij mij maken. Ik kan dan een persoonlijk advies voor u opstellen, waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met uw persoonlijke voorkeuren. Hieronder volgt een korte schets van de 4 bloedgroepen.

Bloedgroep O
Mensen met bloedgroep O kunnen het best eiwitten (vlees, vis) gebruiken en weinig koolhydraten. Tarwe en sommige andere granen kunnen problemen opleveren. Goede producten voor bloedgroep O zijn bijvoorbeeld rund- en lamsvlees, zalm, haring, makreel, tong, geitenfeta, walnoten, uien, broccoli, boerenkool, pruimen en vijgen.

Bloedgroep A
Mensen met bloedgroep A kunnen het best zo veel mogelijk vegetarisch eten, veel koolhydraten gebruiken en weinig zuivel. Heilzame producten zijn bijvoorbeeld sojaproducten, zalm, makreel, sardine, olijfolie, linzen, broccoli, spinazie, prei, ananas, bosbessen, kersen, pinda's, pompoenpitten, groene thee en koffie.

Bloedgroep B
Het beste is een gevarieerde voeding: vlees, vis, groenten en granen. B is de enige bloedgroep die goed zuivelproducten verdraagt. Goede producten zijn bijvoorbeeld sardines, yoghurt, geitenkaas, lamsvlees, olijfolie, limabonen, zoete aardappel, koolsoorten, spruitjes, bananen, druiven en ananassap.

Bloedgroep AB
Mensen met bloedgroep AB doen het goed op bijvoorbeeld lamsvlees, forel, kwark, pinda's, linzen, rijstproducten, groene groenten en ananas.

Er zijn verschillende boeken over het bloedgroepdieet in de handel. Uit ervaring blijkt dat met een persoonlijk voedingsadvies door een diëtist een beter resultaat wordt bereikt. Het gaat dan om de invulling van de leefregels van het bloedgroepdieet waarbij onder andere rekening wordt gehouden met de leefstijl, omgevingsfactoren en eventuele medische gegevens.

Het bloedgroepdieet
De basis van het bloedgroepdieet is simpel: probeer voedingsmiddelen te mijden die reageren met de bloedgroep. Er is geen "slecht" voedsel of "goed" voedsel, maar er is voedsel dat niet zo goed of juist wel heel goed bij een bepaalde bloedgroep past. Er zijn ook voedingsmiddelen die neutraal zijn. Het vermijden van voeding die afweerreacties oproept heeft tot gevolg dat het immuunsysteem wordt versterkt. Men voelt zich energieker en minder snel moe; de stofwisseling verbetert met gewichtsverlies als gevolg.

Bloedgroep Vermijden Lijst

Superfoods

Bijenpollen
Worden gezien als 1 van de meest complete voedingsmiddelen.
Bevat alle nodige eiwitten, vitamines, mineralen en heeft enzymen.
Werken ontstekingsremmend, kunnen herstel versnellen, allergieën verminderen.
En ons meer energie doen verkrijgen.

Chia zaad
Bevat veel vezels, eiwitten en calcium. Heeft meer omega 3 vetzuren (ontstekingsremmend) dan lijnzaad en meer anti-oxidanten dan blauwe bessen. De gel die vrijkomt adsorbeert gifstoffen uit de darm en geeft verzachting en verlichting bij obstipatie.
Doordat de chia zwelt zorgt het voor een vol gevoel.

Chorella
Heeft een hoge percentages eiwitten en chlorofyl.
Is een goed middel dat zich bindt aan zware metalen.
Is goed om te gebruiken vóór een zwangerschap, omdat het een positief effect heeft op de hormoonhuishouding.

Hennepzaad
Bevat alle essentiële eiwitten en is rijk aan mineralen.
Heeft een perfecte balans van omega vetzuren.
Met water in de blender geeft het hennepmelk bijvoorbeeld als basis voor een smoothie.

Maca poeder
Brengt gestreste mensen tot rust, verbetert de stemming en geeft energie.
Kan balans brengen in het hormonale systeem.
Heeft een goede invloed op de functie van de schildklier.

Spirulina poeder
Heeft een hoog gehalte aan eiwitten, chlorofyl, vitamines, mineralen, polysachariden, ijzerbron en vetzuur GLA.
Bevat heel veel goede bouwstoffen en is ook heel goed te verdragen door baby's en kinderen.

Tarwegras poeder
Bevat bloed reinigende eigenschappen, helpt de bloeddruk verlagen en werkt ontstekingsremmend.
De meeste mensen zijn te verzuurd en tarwegras helpt om meer basisch te worden, dit geeft vele gezondheidsvoordelen.

Contact

De wieken 41, 1 hoog
1906DA Limmen
0627122571
info@base-ik.nl

Blijf op de hoogte
Stel een vraag

Blog

2016-06-14

De eerste simpele stap om gezonder te eten, is het kiezen voor voedingsmiddelen die voeden. Haal uit je keukenkastjes en voorraadkast de volgende merken; Knorr, Honig, Ah gerechten in pak,…


Lees verder

Twitter