Nier

De nieren, waar we er 2 van hebben, zijn bloed filtrerende organen. Nieren kunnen eenvoudig verstopt raken. Dit kan o.a. ontstaan door uitdroging, een zwakke spijsvertering, slechte voeding, een onregelmatige leefstijl en stress. De belangrijkste oorzaak van verstopping in de nieren wordt veroorzaakt door nierstenen, niergruis en nierkristallen. Niergruis en de meeste nierkristallen zijn nog te klein om met behulp van moderne diagnostische technologie opgemerkt te worden. Het worden vaak 'stille steentjes' genoemd en ze lijken (nog) geen last te veroorzaken. Echter, als niersteentjes groter worden kunnen ze aanzienlijke schade toebrengen aan de nieren, maar ook aan de rest van het lichaam. Dit kan gepaard met heftige pijnen, kolieken genoemd. Maar ook wordt het vaak door mensen ervaren als lage rugpijn. Om problemen en ziekten, die verband houden met de nieren, te voorkomen, is het goed om niergruis, kristallen en kleinere steentjes te verwijderen voordat deze uitgroeien tot echte stenen en zo een crisis veroorzaken.


Functie van de nieren
De nieren zorgen voor de afvoer van afvalstoffen, reguleren de zuurgraad en houden het zogenaamde zuur-basen evenwicht in stand. Een storing van de samenstelling zorgt voor ophoping van urinezuren. In een verder gevorderd stadium kunnen de urinezuren zich ophopen tussen gewrichten en bij de aanhechting in bloedvaten (aderverkalking, jicht, reuma).
Wanneer de urinezuurspiegel al te hoog is (bij de man doorgaans meer dan 12 mg/dl, bij de vrouw meer dan 10 mg/dl), dan kan urinezuur namelijk gaan uitkristalliseren. Urinezuur neemt hierbij de vorm aan van scherpe naalden, en vooral in de gewrichten kan zoiets door het prikkelen van het gevoelige kraakbeen leiden tot een hevige pijnaanval. 

 

Nierstenen
Een niersteen begint vaak als een calcium kern dat zich met andere kernen tot zoutkristallen verbindt. Er zijn 4 soorten: calcium oxalaat-, calcium fosfaat-, calcium carbonaat- en calcium uraat stenen. Bepaalde voedingsmiddelen werken nierstenen in de hand. Bekende boosdoeners zijn kaas, melk, chocolade, spinazie, rabarber, asperges, tomaten, varkensvlees, cola, koffie, zwarte thee, azijn en scherpe specerijen. Een paar van die zoutkristallen blijven in de nieren achter, vooral als er niet genoeg gedronken wordt. Het vocht wordt als het ware ingedikt. Dat kun je zien aan de urine die donkerder wordt. Zo vindt er langzamerhand een afzetting plaats van zouten die tot een harde steen met scherpe randen uitgroeien. Nierstenen kunnen echter ook ontstaan als gevolg van stofwisselingsproblemen of nierafwijkingen, maar ook bijvoorbeeld door chronisch koude voeten! Gelukkig verlaat 75% van de nierstenen het lichaam via de natuurlijke weg, al is dat niet altijd even pijnloos. Over het algemeen zijn mannen (3x) gevoeliger voor nierstenen dan vrouwen.

De nierreininging van Andreas Mortiz is een speciaal samengestelde kruidenmix. Het kan nierstenen helpen oplossen, verwijderen en is gemakkelijk toe te passen in je dagelijks leven gedurende 20-30dagen.


Verkrijgbaar bij Base-ik voor €14,95.
Lees voor meer informatie het boek van Andreas Mortiz "De ongelooflijke lever/galblaas reiniging.

Hoe voorkom je nierstenen?

Je kunt nierstenen voorkomen door:
·  véél te drinken, 2 liter (bron)water per dag is beslist niet te veel.
·  minder koffie en zwarte thee te gebruiken. Kruidenthee is een prima alternatief.
·  vooral geen zuivel van de koe, de kaas, koemelk, chocolade, spinazie, rabarber, asperges, tomaten, varkensvlees, azijn of
scherpe kruiden te gebruiken.
· dagelijks een glas gekookt afgekoeld tot lauwwarm water met het sap van een citroen op een nuchtere maag te drinken, dit is een erg goed begin van je dag. Citroensap neutraliseert namelijk oxaalzuren.
·  een goede Vitamine C te gebruiken. Vitamine C, als ascorbaat, houdt de blaas en de urinewegen zuur, waardoor fosforzuur en oxaalzuur vloeibaar blijven en niet neerslaan als de desbetreffende nierstenen. Vitamine C, als magnesium ascorbaat, remt de vorming van urinezuren.

Contact

De wieken 41, 1 hoog
1906DA Limmen
0627122571
info@base-ik.nl

Blijf op de hoogte
Stel een vraag

Blog

2016-06-14

De eerste simpele stap om gezonder te eten, is het kiezen voor voedingsmiddelen die voeden. Haal uit je keukenkastjes en voorraadkast de volgende merken; Knorr, Honig, Ah gerechten in pak,…


Lees verder

Twitter