De lever en de galblaas 

Symptomen van leverstenen

Je hebt vast wel eens gehoord van de uitdrukking `Je hebt wat op je lever`. We spuwen veel te weinig onze gal. We onderdrukken onze boosheid veel te vaak.
Het gekke is dat leverstenen heel vaak weinig of geen aanwijsbare symptomen veroorzaken. Of anders gezegd, de symptomen zijn er wel maar wij leggen het verband niet tussen de klachten en de oorzaak. Wat wel opgevallen is: dat veel patiënten die leverstenen hebben, klagen dat ze het altijd koud hebben.
Hier volgt een overzicht van de symptomen die vaak voorkomen:

De huid:
·  Zwarte stippen, kleine en/of grote vlekken. Meestal verschijnen ze aan de rechter en/of linkerkant van het voorhoofd, tussen de wenkbrauwen, onder de ogen, tussen de schouderbladen, op de schouders, handrug en onderarmen. Na de leverreinigen kun je zien dat de vlekken verminderen of zelfs verdwijnen.
·  Verticale rimpels tussen de wenkbrauwen kunnen duiden op frustratie en boosheid
Deze lijnen zijn geen deel van het verouderingsproces maar laten een ophoping van veel leverstenen in de lever zien. Ook kan het duiden op een vergrote, verharde lever (oorzaak parasieten?) De lijn bij de rechter wenkbrauw geeft een verstopping van de milt aan (dit kan ook een emotionele blokkade zijn)
·  puistjes tussen de wenkbrauwen kunnen aangeven dat de lever, galblaas en de milt niet volledig kunnen functioneren
·  horizontale rimpels over de neusbrug zijn een teken van verstoringen in de alvleesklier als gevolg van galstenen in de lever
·  vettige huid en/of transpiratie op het voorhoofd laat een verzwakte leverwerking zien als gevolg van galstenen

Haar:
·  verlies van haar op het centrale gebied op het hoofd: geeft aan dat de lever, dunne darm en alvleesklier verstopt raken of niet volledig kunnen
·  vroegtijdig grijs worden laat zien dat de lever en galblaas functies verminderd zijn door middel van stenen

Neus:
·  verhard puntje, rode neus, een gespleten neus puntje of inkeping en een neus die naar links buigt duiden op galstenen

Ogen:
·  gele of verkleuring en/of vochtophoping onder de ogen duidt op galstenen

Overig:
·  gewichtstoename, met name toename van de buikomvang
·  een opgeblazen uiterlijk, ook magere, tengere mensen kunnen leverstenen hebben.
·  een vol, bekneld gevoel in de bovenbuik
·  vermoeidheid
·  vocht vasthouden: aan benen en armen en soms ook in het gelaat (rond de ogen). Dit kan zowel veroorzaakt worden door een slechte nierfunctie als door lymfestuwing
·  het ontstaan van allergische klachten
·  falende afweer (vaker infectieziekten)
·  te snel optreden van blauwe plekken (stollingsstoornis)
·  depressiviteit
·  hoge bloeddruk
·  verhoogd cholesterol
·  spijsverteringsklachten: indigestie, slecht- of onverteerde ontlasting
·  ontkleurde ontlasting (stopverf kleurig) en/of roodbruine urine

Veel symptomen kunnen aan de lever gelinkt worden. De lever is, na de hersenen, het belangrijkste orgaan van het gehele menselijk lichaam. Het zorgt voor een aanzienlijk deel van het ontgiften van het lichaam. De lever maakt veel chemische stoffen onschadelijk en doodt vele schadelijke ziektekiemen. De lever speelt een grote rol bij een normale spijsvertering. Tevens is het de grootste chemische fabriek in het produceren van heel veel hormonen, enzymen en allerlei tussenproducten van de gehele menselijke biochemie.

Oorzaken van leverstenen:

In de natuurgeneeskunde kunnen we vaststellen dat het ontstaan van leverstenen vele oorzaken kent. In het rijke westen houden we er een levensstijl op na, waardoor de lever het veel zwaarder te verduren krijgt dan vroeger.

We belasten onze lever met:
·  overmatig gebruik van koffie, cafeïne, cacao en genotmiddelen zoals alcohol, drugs en roken
·  overmatig gebruik van reguliere geneesmiddelen en vaccinaties
·  het drinken van te weinig water (Advies is 2 liter water per dag, thee en andere dranken niet meegerekend)
·  het overmatig eten van te veel 'vulling' in plaats van voeding
·  5 of 6 eetmomenten per dag, dit verstoort onze biologische klok
·  te weinig lichaamsbeweging
· te veel stress

Frustratie en boosheid kunnen ontstaan wanneer galstenen de galstroom hindert.
Humeurigheid kan ontstaan door het vasthouden van gifstoffen.
Heel recent is er ontdekt dat leverstenen in korte tijd kunnen ontstaan als bijwerking van straling zoals bijvoorbeeld UMTS frequenties (GSM verkeer)

Tip: Goede vetten, onder andere olijfolie, kokosolie, visolie en roomboter hebben een gunstige werking op de lever om goed door te stromen.

Bron: www.menssana.nl

De leverreiniging:

Voordat je aan de leverreiniging begint is heel belangrijk dat je eerst het boek: De ongelooflijke lever/galblaas reiniging gelezen hebt  en je je darm schoon hebt gespoeld.  Kijk voor meer informatie over het darmspoelen: www.zentive.nl
Wanneer je aan de leverreiniging begint en geen schone darm hebt kan het zijn dat de steentjes in je darm achterblijven wat ernstige gevolgen kan geven. Helaas zien wij dit vaak dus spoel eerst je darmen goed schoon!

Voorbereiding:
Drink zes dagen voor de reiniging 1 liter water per dag met vier eetlepels appelazijn of 1 liter biologische appelsap. Hou rekening met het zuur van de appelazijn voor je tanden. Als het goed voelt mag het meer zijn, zo niet dan mag je ook wat meer appels eten. Het appelzuur
in het sap zorgt voor een verweking van de galstenen wat weer voor een gemakkelijke doorstroming in de galwegen stimuleert. Ook heeft het sap een sterk reinigend effect.  
Drink het sap met kleine slokje over de dag verdeeld, tussen de maaltijden door. Niet tijdens de maaltijd, maar een half uur ervoor en twee uur erna. Vermijd gekoelde voedingsmiddelen en dranken tijdens de hele week van de voorbereiding, want deze koelen de lever en zorgen ervoor dat de reiniging minder effectief is. Alle voedingsmiddelen moeten warm zijn of op kamertemperatuur. Probeer om tijdens de reinigingsdag geen medicijnen, vitamines en voedingssupplementen te nemen, alleen als het absoluut noodzakelijk is. Het is belangrijk om de lever geen extra werk te geven dat haar reinigingswerkzaamheden in de weg kan zitten.

Probeer daarnaast dierlijke eiwitten, zuivelproducten en gefrituurde producten, suiker en alcoholische dranken te vermijden. Verder kan gewoon gegeten worden maar niet teveel.  
Zorg voor een hoge darmspoeling voor en na de leverreiniging. Anders zouden stenen in de darm vast kunnen blijven zitten. Die kunnen op hun beurt zorgen voor ontstekingen in de darmen. Mocht er maar tijd zijn voor 1 darmspoeling, kies dan voor een darmspoeling na de leverreiniging. De zesde dag van het drinken van het appelsap/appelazijn is de dag van de leverreiniging. Als je honger hebt, kun je in de ochtend een klein schaaltje fruit nemen.
Liefst ananas, kiwi, appel, peer of fruitsappen. Neem de totale liter appelsap in de ochtend
op een nuchtere maag. Als lunch kunt u gekookt of gestoomde groenten nemen met basmati rijst. Absoluut geen eiwitrijke voeding, boter of olie, anders kun je je ziek gaan voelen tijdens de daadwerkelijke reiniging. Drink na 13.30 uur niets meer dan alleen water. 

De dag zelf:
Maak om 18.00 uur een drankje met 4 el bitterzout in 750ml gefilterd water. Dit is de hoeveelheid voor 4 keer. Drink het eerste glas. Om de bittere smaak weg te halen kun je een klein beetje citroensap toevoegen of een paar slokjes water drinken. Je kunt dit ook met een rietje drinken.

Om 20.00 uur drink je het 2de glas. Maak om 21.45 uur het grapefruitdrankje klaar. Pers 180ml rode grapefruit uit en verwijder het vruchtvlees. Gebruik 180ml grapefruitsap en 125ml olijfolie. Schud dit goed door elkaar, zodat de vloeistof waterig is. 

Drink dit in 1 keer op om 22.00 uur (je mag dit tien minuten uitstellen). Doe dit staand naast je bed. Als het nodig is kun je een beetje honing gebruiken tussen de slokjes door. Doe er niet langer dan 5 minuten over om het te drinken. Ga direct op bed liggen, plat op de rug, met 2 kussens onder het hoofd, het hoofd moet hoger dan de darmen liggen. Als dit niet lekker ligt ga dan op de rechter zij liggen. Lig stil voor tenminste 20 minuten en breng de aandacht naar de lever. Je kunt de galstenen als kiezelsteentjes voelen bewegen richting galblaas. Door het bitterzout behoort er geen pijn te zijn want het houdt de wegen richting de gal wijd open.
De galvloeistof die wordt uitgescheiden, zorgt voor het glijmiddel van de stenen. Probeer te slapen. Als je tijdens de nacht het gevoel hebt dat er ontlasting komt ga dan naar het toilet. Kijk of er al kleine galstenen meekomen. Je kunt misselijk zijn tijdens de nacht of in de vroege ochtend. Dit komt hoofdzakelijk door het sterke ontgiften van de lever en de beweging van de stenen. De misselijkheid zal in de loop van de ochtend verdwijnen.

De volgende dag:
Sta op om 6.00 uur, zodat je tussen 6.00 uur en 6.30 uur het 3de glas bitterzout drinkt. In ieder geval niet voor 6.00 uur! Als je veel dorst hebt kun je het beste een glas warm water drinken om de smaak van het bitterzout weg te nemen. Het is het beste nu overeind te blijven zitten, maar als je erg moe bent kun je weer naar bed gaan. Of ga rustig lezen of mediteren. De meeste mensen voelen zich prima en doen liever wat lichte lichaamsbeweging zoals yoga.

Drink tussen 8.00 uur en 8.30 uur het laatste glas bitterzout. Tussen 10.00 uur en 10.30 uur kun je wat vers geperst fruit nemen en een half uur later kun je 1 of 2 stukjes fruit eten. Een uur later mag je een lichte maaltijd gebruiken. In de avond en de volgende ochtend kun je de eerste verbetering voelen. Sommige mensen voelen echter pas verbetering na een aantal reinigingen. Probeer nog een paar dagen niet al te overvloedig te eten. Bedenk dat je lever en galblaas een heftige 'operatie' hebben ondergaan. Drink telkens als je dorst hebt water, behalve direct na het drinken van het bitterzout en binnen de eerste twee uur van het oliemengsel.

Tip: Om je galstenen op te vangen kun je een vergiet of een zeef in het toilet plaatsen.

Resultaten die je kunt verwachten:

Gedurende de ochtend- en misschien middaguren na de leverzuivering is het mogelijk dat je een aantal keren waterige ontlasting hebben. Kies daarom ook een dag waarop je rustig aan kunt doen. Galstenen zijn er in diverse groottes, kleuren en vormen. De lichte stenen zijn het nieuwst en de donkergroene zijn het oudst. Als je echt al je stenen wilt opruimen heb je meerdere zuiveringen nodig. Hou rekening met 8 tot 12 zuiveringen, met tussenpozen van 3 tot 4 weken. Absoluut niet vaker.

Contact

De wieken 41, 1 hoog
1906DA Limmen
0627122571
info@base-ik.nl

Blijf op de hoogte
Stel een vraag

Blog

2016-06-14

De eerste simpele stap om gezonder te eten, is het kiezen voor voedingsmiddelen die voeden. Haal uit je keukenkastjes en voorraadkast de volgende merken; Knorr, Honig, Ah gerechten in pak,…


Lees verder

Twitter