Bloedgroep

Om het juiste voedingsadvies voor je uit te zoeken gebruikt ik  informatie van je bloedgroep in combinatie met het (levend )bloedbeeld en de vrije radicalen testen . Zo ontstaat er een persoonlijke voedingsplan wat bijdraagt aan je herstel en/of  het berieken van je ideale gewicht. Uit ervaring blijkt dat met een persoonlijk voedingsadvies (waarbij o.a. rekening wordt gehouden met eventuele medische gegevens) een effectiever resultaat bereikt wordt dan met de standaard advies.

Mensen kunnen heel verschillend reageren op voeding. Dat komt doordat de stofwisseling bij ieder mens anders is. Zo zijn er voedingsmiddelen die voor mensen met een bepaald type stofwisseling heilzaam zijn en voor mensen met een ander type juist niet. Uit onderzoek is gebleken dat de bloedgroep iets zegt over het type stofwisseling dat men heeft. Zo is bijvoorbeeld vlees wel goed voor bloedgroep O, maar niet voor bloedgroep A. Het vermijden van voeding die niet bij de bloedgroep past heeft tot gevolg dat het immuunsysteem wordt versterkt. Men voelt zich energieker en minder snel moe; de stofwisseling verbetert, met gewichtsverlies als gevolg. Het bloedgroepdieet is ontwikkeld door de Amerikaanse natuurarts Peter D'Adamo. Volgens zijn inzichten bepaalt de bloedgroep welke voedingsmiddelen goed voor iemand zijn en welke juist niet. Een voedingsmiddel dat niet bij de bloedgroep past veroorzaakt een afweerreactie, die kan leiden tot diverse klachten variërend van koude handen en voeten, obstipatie, moeheid tot overgewicht en allergieën. Om de achtergrond van het bloedgroepdieet beter te kunnen begrijpen, eerst iets meer over het ontstaan van de bloedgroepen.

Het ontstaan van de bloedgroepen.

Er zijn vier bloedgroepen: O, A, B en AB. Positief of negatief is hierbij niet van belang. De ontwikkeling van de verschillende bloedgroepen staat in verbinding met de ontwikkelingsgeschiedenis van de mensheid. Het komt erop neer dat de mens zich moest aanpassen om te kunnen overleven. Dit heeft ervoor gezorgd dat het bloed, het spijsverteringssysteem en het immuunsysteem van de mens zich hebben aangepast aan de veranderende leefomstandigheden.

 

 

Dit is de

oudste

bloedgroep:

Zijn voedsel

bestond

hoofdzakelijk

uit

eiwit.

 

 

 

Hij verbouwde gewassen en hield vee. Dit vereiste een ander spijsverteringssysteem waarmee granen en andere verbouwde producten konden worden verteerd. Dit was een steppenbewoner die in een volledig agrarisch ingestelde cultuur leefde. Dit is de jongste en meest zeldzame bloedgroep.

 

Anti-genen en antistoffen

Welke bloedgroep men heeft hangt af van een chemisch herkenningsteken. Dat chemisch herkenningsteken wordt antigen genoemd. Bloedgroep A heeft antigen A, bloedgroep B heeft antigen B, bloedgroep AB heeft antigen A en antigen B en bloedgroep 0 heeft geen antigenen. Het verschil tussen de antigenen is maar heel klein, namelijk een aminosuiker (een combinatie van een eiwit- en een suikermolecuul). Naast antigenen bevat het bloed ook aangeboren antistoffen tegen het bloedgroep antigen dat men zelf niet heeft. Iemand met bloedgroep B heeft dus een aangeboren antistof tegen bloedgroep A: anti A genoemd. Iemand met bloedgroep A heeft een aangeboren antistof tegen bloedgroep B: anti B. Iemand met bloedgroep O heeft anti A en anti B en iemand met bloedgroep AB heeft geen antistoffen. Antistoffen hebben te maken met het afweersysteem. De belangrijkste taak van het afweersysteem is ongewenste indringers buiten de deur te houden. Antistoffen hechten zich aan deze indringers waardoor een samenklontering optreedt, ook wel agglutinatie genoemd. Hierdoor kan de indringer gemakkelijker worden opgeruimd.

 Wat heeft voeding met de bloedgroep te maken?

In voedingsmiddelen kunnen bestanddelen (lectines) zitten die graag een verbinding aangaan met aminosuikers. Ze werken als een soort superlijm die nodig is voor tal van processen in het lichaam. Het merendeel van de lectines wordt door het lichaam probleemloos verwerkt. Vijf procent echter reageert met de aminosuikers (antigenen) die de bloedgroep bepalen…met agglutinatie als gevolg. Hierdoor kunnen vitale lichaamssystemen in de problemen komen. Lectines in tomaat bijvoorbeeld reageren met antigen A en antigen B. Hierdoor kan alleen bloedgroep O, dat geen antigenen bevat, goed overweg met tomaat. Ook kunnen sommige voedingsmiddelen aminosuikers bevatten die erg veel lijken op een niet-eigen

bloedgroepantigen. In dat geval kan een reactie volgen met de eigen antistoffen in het bloed… met eveneens agglutinatie als gevolg. Melk bevat bijvoorbeeld aminosuikers die lijken op het aminosuiker dat bij het antigen van bloedgroep B hoort. Als iemand met bloedgroep A of O melk drinkt, zal zijn antistof B onmiddellijk een afweerreactie uitvoeren. Als men nu voeding gebruikt die één van de twee afweerreacties oproept, kunnen verschillende klachten ontstaan. Welke klachten ontstaan is afhankelijk van de plaats waar de reactie optreedt. Doet een dergelijke reactie zich bijvoorbeeld voor in het maagdarmkanaal, dan treden er verschijnselen op die lijken op voedselallergie.

 

 

Contact

De wieken 41, 1 hoog
1906DA Limmen
0627122571
info@base-ik.nl

Blijf op de hoogte
Stel een vraag

Blog

2016-06-14

De eerste simpele stap om gezonder te eten, is het kiezen voor voedingsmiddelen die voeden. Haal uit je keukenkastjes en voorraadkast de volgende merken; Knorr, Honig, Ah gerechten in pak,…


Lees verder

Twitter