Allergieën/Auto-immuunziekten/verstoringen

Je kunt een allergietest binnen het reguliere circuit hebben gehad en toch nog op iets heel anders reageren.
Ook kunnen geblokkeerde emoties heel goed de oorzaak van een allergie, intolerantie of overgevoeligheid zijn. Soms is het mogelijk om dit door middel van de Base-ik methode te verhelpen.

Gemaskeerde allergieën en verslavingen: Een "nieuwe" vorm van allergie

De meeste voedselovergevoeligheden zijn gemaskeerd en daardoor niet herkenbaar voor de patiënt en de behandelend arts of therapeut (onder andere bij Base-ik wel te achterhalen).
Daarnaast kunnen de voedingsmiddelen waarvoor een persoon allergisch is geconsumeerd worden in een verborgen vorm. Bijvoorbeeld zoals bij maïs wat in heel veel producten zit en dus elke dag opnieuw meerdere keren gegeten wordt, waardoor het lichaam hieraan gewend raakt en als het ware de reactie onderdrukt en waarbij tevens een "verslaving" optreedt.

De gemaskeerde allergie cyclus bestaat grofweg uit twee fasen:

·  Een directe verbetering van chronische symptomen van ziekte (zoals moeheid, hoofdpijn, pijnen etc.) na inname van de desbetreffende voedingsstof.
·  Een soort inzinking omdat de desbetreffende voedingsstof niet op tijd wordt ingenomen.

Dit brengt vaak verwarring bij patiënten, omdat juist de voedingsmiddelen waar zij allergisch voor zijn hen een goed gevoel geven. Vaak zijn het juist de voedingsmiddelen die zij graag en regelmatig consumeren. Op lange duur kan dit leiden tot ernstige immuunstoornissen en chronische klachten. De meeste mensen krijgen een "high" na het eten van voedingsstoffen waar zij allergisch voor zijn. Deze prettige sensatie zakt geleidelijk af na een of twee uur en de patiënt krijgt weer zin in het bewuste voedingsmiddel. Deze reacties kunnen door diverse voedingsmiddelen worden veroorzaakt.

Auto-immuunziekten

Onder deze groep ziekten verstaan we die verschijnselen die zich voordoen als een soort allergische reactie tegen het eigen weefsel. Het lichaam valt dan normale weefsels en organen aan.

In bijna alle auto-immuunprocessen speelt de immunologie een sleutelrol. Met name de IgG en IgM globulines spelen een belangrijke rol. Bij reuma kunnen de factoren zowel IgG als IgM zijn. Auto-immuunziekten zijn vaak ecologisch gerelateerd.

Door middel van verschillende testmethodes is aangetoond dat bepaalde toxische belastingen, zoals zware metalen, chemische stoffen, virussen, vaccinaties, bacteriën, maar ook voedings-overgevoeligheid een grote rol kunnen spelen.

Volgens Dr. Schimmel, de grondlegger van de VEGA-test, spelen bepaalde zogenaamde sleuteltoxines de belangrijkste rol in het ontstaan en in de behandeling van auto-immuunziekten. Voedselallergieën kunnen een depressie veroorzaken van het immuunsysteem en zo een reeks aan reacties in werking stellen die kunnen resulteren in uiteenlopende ziektebeelden.

Waardoor worden er allergieën ontwikkeld?

·  Stress; emotionele problemen, fysieke uitputting, infecties, ongelukken, zwangerschap.
·  Genetische factoren; bepaalde allergieën komen in bepaalde families vaker voor.
·  Het kan zijn dat een persoon binnen dezelfde familie hierop anders reageert dan het andere familielid.
·  Borst- of flesvoeding; een kind met borstvoeding krijgt extra IgA antilichamen en andere stoffen binnen via de moedermelk waardoor de kans op allergieën minder is. Bij flesvoeding is er een veel grotere kans op allergieën.
·  Kwaliteit van de voeding: een gevarieerde en zo natuurlijk mogelijk bereide voeding is een voorwaarde voor de preventie van allergieën.
·  Gevoeligheid voor seizoensallergieën; de personen die erg gevoelig zijn voor bloemen, pollen etc. hebben een grotere kans op voedsel- en chemische allergieën.

 Onderliggende oorzaken van een allergie kunnen zijn:

·  constituele zwakte (verzwakt orgaan)
·  virale/bacteriële belasting
·  spijsverteringsproblematiek
·  pesticidenbelasting
·  emotionele stress/onverwerkte emoties
·  belasting met zware metalen
·  focale haarden (ontsteking)
·  geopathie en straling
·  vitamine en mineraal te korten.

 

Allergieën

Een allergie is het gevolg van een reactie van het immuunsysteem. Dit systeem reageert op één of meerdere stoffen, allergenen genaamd.

Bekende voorbeelden zijn:

·  stuifmeelkorrels
·  huidschilfers van dieren
·  uitwerpselen van huisstofmijt
·  schimmelsporen
·  voedselbestanddelen

Het lichaam reageert op de aanwezigheid van de allergenen met het maken van afweerstoffen. Deze zorgen er vervolgens voor dat het lichaam op allerlei manieren zijn best gaat doen om het allergeen uit het lichaam te werken. Dit kan onder andere klachten geven zoals:

·  een lopende neus
·  tranende ogen
·  jeuk
·  benauwdheid

Bij de meeste allergische reacties spelen mestcellen (witte bloedcellen) een rol. Zij hebben immuunglobuline E (IgE) op het celmembraan, welke kan binden aan een allergeen. Na binding zal de mestcel openbreken en de inhoud van de mestcel zorgt vervolgens voor bloedvatverwijding, vernauwing van de bronchiën van de longen en afname van de hartactiviteit.
Dit heeft een reeks aan klachten tot gevolg zoals:

·  neusklachten: loopneus, niezen, gezwollen neusslijmvlies
·  moeilijk ademhalen
·  rode ogen, warme en/of jeukende huid

Allergie versus Intolerantie(overgevoeligheid)

Voedselallergie of voedselintolerantie is het verschijnsel dat sommige mensen ziek worden of klachten krijgen na het eten van een bepaald voedingsmiddel. Wanneer die reactie wordt veroorzaakt door het immuunsysteem dan spreekt men van een allergie en wanneer dit niet het geval is spreekt je van een intolerantie of intoxicatie.

 Enige voorbeelden zijn:

·  astma
·  hooikoorts
·  eczeem
·  migraine
·  diarree
·  gewrichtspijn
·  depressie

 

Voedselintoleranties worden vaak ingedeeld in 3 groepen:

Enzymatische (verteringsprobleem) voedselintolerantie:

Bijvoorbeeld lactose-intolerantie; door het ontbreken van het enzym kan het niet afgebroken worden. Bacteriën vergisten de lactose en dit kan onder andere gepaard gaan met een opgeblazen gevoel, buikpijn en/of diarree.
Farmacologische voedselintolerantie:

Wordt veroorzaakt door voedingsbestanddelen die op de bloedvaten en de spiertjes erom heen inwerken.

Bijvoorbeeld:

·  dopamine (tuinbonen, erwten en pinda's)
·  fenylethylamine (rode wijn, kaas)
·  serotonine (groente en fruit)
·  tyramine (kaas, wijn, sojasaus)

Symptomen die kunnen optreden zijn een versnelde hartslag, hoge bloeddruk, braken, diarree en migraine.

Ongedefinieerde voedselintolerantie:
Kan een reactie zijn op voedingsbestanddelen waarvan niet wetenschappelijke bekend is hoe het mechanisme werkt.
Bijvoorbeeld: E-nr's, sulfieten, nitrieten, nitraten, natriumglutamaat en kleurstoffen.
Symptomen: astma, hooikoortsachtige verschijnselen, jeuk, netelroos en migraine.

Ook niet-voedingsgerelateerde stoffen kunnen overgevoeligheidsreacties veroorzaken.
Bijvoorbeeld: sigarettenrook, parfums, uitlaatgassen, inkt, latex etc.

Bron: Natuurgeneeskundig centrum

Blog

Een auto-immuunziekte wordt veroorzaakt door een verstoort immuunsysteem. Door het immuunsysteem op orde te brengen zou je kunnen herstellen van de auto-immuunziekte.   
 
Voordelen van leven volgens het ritme van je lichaam: 
• meer energie  
• kilo's kwijt 
• vage kwaaltjes 
• eetbuiten 
• actieve/betere levensstijl 
• slankere taille 
• betere weestand 
• beter humeur 
• betere huid 
• lichaam werkt meer mee/samen 
• minder griepjes en/of dipjes 
• vrij van afterdinnerdips

Voedsel is een deel van je het antwoord op de vraag: Hoe blijven we gezond? 
Kennis is macht, leer over eten en hoe ons lichaam werkt. Je bent wat je eet. 
Gezonde voeding bouwt letterlijk een gezond en sterk mens. Je bent je eigen bouwpakket. We hebben gezonde voedingsstoffen nodig om de weefsels waaruit ons lichaam bestaat te onderhouden. 24 Uur per dag is ons lichaam bezig om alles te verwerken. Om de voedingsstoffen naar de juiste cellen en organen te vervoeren, zodat deze ze weer kunnen omzetten in stoffen die ons lichaam weer kan gebruiken. 
 
Simpel gezegd: alles wat we eten wordt binnen een paar uur gebruikt om ergens in ons lichaam een stukje lijf te herbouwen. Van onze lichaamsatomen is 98% na 12 maanden vervangen. Om ons hele lijf te vernieuwen heeft het 7 jaren nodig, dus we zijn wat we de afgelopen 7 jaren naar binnen hebben gewerkt. Het is dus nooit te laat om opnieuw te beginnen. 
 
Basiskennis draagt mee aan een gezond en sterk gestel. Hoe zitten we in elkaar en hoe werkt het? Is de basiskennis goed dan weet je wat je doet en waar je kan smokkelen en waar niet. Ken de werking van het lichaam en weet wat de invloed van gezonde voeding hierop is: FOOD = IQ  

Geen diëten, calorieën of punten tellen, maar kennis helpt ons om overtollige kilo's kwijt te raken en lekker, gezond en fit in ons vel te zitten. Hoe voel je je na het eten? Lichamelijk en geestelijk? 
 
Natuurlijke voeding zijn de meest verse ingrediënten, die geoogst zijn en niet gemaakt om geld te verdienen, maar gericht zijn om onze gezondheid te behouden. Het wil zeggen dat je echt voedsel tot je neemt waarbij geen laboratorium aan te pas is gekomen bij de samenstelling. Zonder dure advertenties en reclame campagnes. 
 
Een gezonde levensstijl betekent kilo's die er voor altijd beter afblijven en vrij zijn van vet en gifstoffen. Je kunt in 8 weken een nieuw begin maken. Zonder een hap minder te eten en toch het idee te hebben dat je veel mag eten. Met maaltijden die je doen watertanden en daarbij afvallen. Wie wil dat nou niet aangaan? 
 
Herkenbaar voedsel bevat: 
• voedingsstoffen 
• vezels 
• energie 
• vitaminen 
• mineralen 
• antioxidanten (helpen ziekten tegen te gaan, door cellen tegen oxidatieschade te beschermen zoals: carotenoïden, fyto-oestrogeen en flavonoïden) 
 
Chemische geneeswijzen kunnen het nooit winnen van de natuur. Levende plantencellen zijn het resultaat van de stralende zon, de moeder van al het leven. Er is leven nodig om leven te kunnen geven. Nepvoedsel is gestript, dus eigenlijk is het leeg voedsel of beter gezegd: het is alleen maar vulling.  Daarbij zijn ook nog eens E-nummers en/of gifstoffen toegevoegd.  Als we iets eten wat in de fabriek is gemaakt, in plaats van in de natuur, herkent ons lichaam het niet als voedsel en raakt het ondervoed wat weer klachten tot gevolg heeft. 
 
Natuurlijk voedsel helpt:
• energie te produceren 
• beschermen tegen bacteriën en virussen 
• vet af te breken 
• cellen te voeden en vernieuwen 
 
Ons lichaam werkt nog steeds zoals vroeger. Ons spijsverteringsstelsel is 40.000 jaar oud en werkt nog op de voeding van vroeger, op puur en onbewerkt voedsel zoals: 
• fruit 
• groenten 
• noten 
• van nature mager vlees 
 
Granen bestaan pas 6000 jaar, wat er voor zorgt dat ons lichaam daar nog niet op aangepast is. Het mist bijvoorbeeld enzymen die dit goed kunnen verteren. Op het moment dat de mens velden ging bewerken ontstonden er moderne ziekten zoals tandcariës, diabetes, reuma, kanker enzovoort. 
We eten meer dan ooit, maar we zijn nog nooit zo ondervoed geweest. Als ons lichaam de voedingsstoffen niet op de juist bruikbare manier binnen krijgt, haalt het ze uit onze weefsels en botten. We hebben bijvoorbeeld dagelijks 1000mg calcium nodig. Krijgen we deze niet binnen, dan haalt het lichaam de calcium uit onze botten met als gevolg botontkalking.

Contact

De wieken 41, 1 hoog
1906DA Limmen
0627122571
info@base-ik.nl

Blijf op de hoogte
Stel een vraag

Blog

2016-06-14

De eerste simpele stap om gezonder te eten, is het kiezen voor voedingsmiddelen die voeden. Haal uit je keukenkastjes en voorraadkast de volgende merken; Knorr, Honig, Ah gerechten in pak,…


Lees verder

Twitter